top of page

De toekomst van energie-efficiëntie: 4 sleutelmaatregelen uit het Vlaamse Regeerakkoord

De Vlaamse Regering heeft eind september een 200 pagina’s dik regeerakkoord gepresenteerd. Daarin ook aandacht voor energie en klimaat met een beleidsvisie die niet alleen is gericht op emissiereductie, maar ook op ondersteuning van bedrijven (en burgers) in hun transitie naar een duurzamere toekomst. In dit artikel bespreken we de belangrijkste maatregelen waar je als energiemanager rekening mee moet houden.



Pragmatisch klimaatbeleid voor emissiereductie

Vlaanderen zet in op een pragmatisch en haalbaar klimaatbeleid met de ambitie om de emissies tegen 2030 met 40% te verminderen ten opzichte van 2005. Bij succes kan deze doelstelling zelfs worden verhoogd naar 47%. Om dit te bereiken, zal de overheid verschillende instrumenten inzetten, zoals het verbeteren van de prijsverhouding tussen fossiele brandstoffen en klimaatvriendelijke energie. Nieuwe klimaatmaatregelen worden zorgvuldig afgewogen op hun impact op de uitstoot en de concurrentiekracht van bedrijven.


Vlaamse Klimaatsprong reikt verder

De nieuwe regering zal verder werk maken van de Vlaamse Klimaatsprong, met aandacht voor procestransformaties en infrastructuurbehoeften. Zo komt er een actualisering van de roadmap naar een koolstofcirculaire industrie, inclusief een evaluatie van de impact en doelstellingen.

De regering ambieert bovendien een clusteraanpak waarbij klimaatroadmaps van energie-intensieve bedrijven uit EnergieBeleidsOvereenkomsten (EBO) en inventarissen van warmtevraag en restwarmte van alle EBO-bedrijven worden betrokken.

De Vlaamse regering zal de verlenging van de EBO’s tegen eind 2025 evalueren, en ook het regelgevend kader rond energie-efficiëntie afstemmen op de Europese Energie-efficiëntierichtlijn (EED), zonder bestaande kaders te verzwakken.

Daarnaast zal een participatief traject moeten zorgen voor een gezamenlijke inspanning van infrastructuurbeheerders, industriële clusters en de overheid om collectieve infrastructuur te realiseren met een focus op projecten met het grootste CO2-reductiepotentieel.

Focus op hernieuwbare energie

De Vlaamse Regering heeft ambitieuze doelstellingen voor hernieuwbare energie, met plannen voor 2,8 GW aan windenergie en 10 GW aan zonne-energie tegen 2030. Dit wordt ondersteund door een versterking van de netinfrastructuur en opslagcapaciteit. De bestaande PV-verplichting blijft, en kan mogelijk worden uitgebreid naar meer doelgroepen afhankelijk van het lokale verbruik. Ook de productie van biogas en biomethaan blijft de regering stimuleren.


Aandacht voor renovatie van niet-residentiële gebouwen

De renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen blijft bestaan, met duidelijke doelen richting 2050. De focus ligt op gebouwen met labels E en F. Om de drempel te verlagen, zullen collectieve renovatieprogramma’s worden uitgerold. Bovendien worden de EPC-labelpremies uitgebreid naar kleinere niet-residentiële gebouwen, wat voordelig is voor zelfstandigen en kmo’s.


Het financiële luik

Financieel gezien introduceert de regering een taxshift, waardoor elektriciteit geleidelijk goedkoper wordt en fossiele brandstoffen duurder. Met deze aanpak wil de nieuwe Vlaamse Regering de elektrificatie in de industrie stimuleren, ook al worden fossiele brandstoffen door nieuwe Europese regels (ETS2) onvermijdelijk duurder.

De compensatie voor indirecte emissiekosten (CIE) blijft tot 2030 bestaan om de energie-intensieve industrie te ondersteunen. Ook worden premies en subsidies voor ondernemingen herzien en waar nodig aangepast.

Tijdens de nieuwe legislatuur zal ook steun voor nieuwe technologieën, zoals waterstof of carbon capture and storage of utilisation (CCS/U), worden onderzocht.


Conclusie

De nieuwe Vlaamse Regering streeft naar een pragmatisch klimaatbeleid dat de impact van nieuwe maatregelen afweegt tegen de concurrentiekracht van bedrijven. Bij Denercon zijn we er klaar voor om u te ondersteunen bij het realiseren van uw energie- en klimaatdoelstellingen. Laten we samen de kansen benutten en werken aan een duurzaam Vlaanderen.

コメント


bottom of page