Vlaamse overheid zet bedrijfsgebouwen op weg naar koolstof-neutrale toekomst
We kennen allemaal het energieprestatiecertificaat of EPC voor onze woningen, maar sinds januari 2023 heeft het certificaat ook zijn intrede gedaan in de bedrijfswereld. Het EPC voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR) moet kopers en huurders van bedrijfsgebouwen informeren over de energieprestaties van het gebouw, en vooral ook begeleiden naar een koolstof-neutrale toekomst tegen 2050. Maar wat betekent dit nu concreet voor u?
Wat is het EPC NR en waarom is het zo belangrijk?
Het EPC NR is specifiek ontworpen om de energieprestaties van niet-residentiële gebouweenheden in kaart te brengen. Het certificaat wordt opgesteld door erkende energiedeskundigen type D, blijft vijf jaar geldig en biedt eigenaars van kantoren, scholen, winkels, ziekenhuizen… een leidraad om hun gebouw koolstof-neutraal te maken tegen 2050.
Het EPC NR geeft immers niet alleen de huidige energiestatus van een gebouw weer, maar ook aanbevelingen voor mogelijke verbeteringen. Hoewel deze aanbevelingen richtinggevend zijn, zijn ze niet verplicht, wat eigenaren de flexibiliteit geeft om passende maatregelen te nemen.
Focus op hernieuwbare energie en Energiescore
Het EPC NR legt de nadruk op twee centrale indicatoren: het hernieuwbare aandeel en de energiescore.
Het hernieuwbare aandeel vormt de ruggengraat van het EPC NR-label. Op basis van metingen moet het hernieuwbare energieverbruik worden uitgezet tegenover het totale energieverbruik van het gebouw. Een aandeel van 100% betekent een label A en voldoet aan de langetermijndoelstelling van koolstofneutraliteit. Momenteel ligt zo’n label A nog niet binnen handbereik, zelfs niet voor de meest vooruitstrevende gebouwen. Vandaag is label D al een toonbeeld van een duurzaam en efficiënt energieverbruik.
De energiescore wordt theoretisch berekend en geeft een indicatie van de energie-efficiëntie van het gebouw. Het is vooral informatief en sensibiliserend, zonder dat er wettelijke verplichtingen aan vasthangen.
Wat zijn de verplichtingen?
Sinds 1 januari 2023 is het EPC NR verplicht bij de verkoop, het opstalrecht, de erfpacht en de verhuur (bij het afsluiten van een nieuw huurcontract) van niet-residentiële gebouwen. Belangrijk om op te merken is dat deze verplichting alleen geldt bij volledige verkoop, overdracht of verhuur van een gebouweenheid. In het geval van de verhuur van een deel van een gebouweenheid, zoals een kleine kantoorruimte, is het EPC NR niet vereist.
Bovendien moet een energiedeskundige type D of een interne medewerker verplicht elk jaar de meterstanden registreren om het hernieuwbare aandeel van het EPC NR te kunnen bepalen.
De komende jaren zullen de verplichtingen in het kader van het EPC NR nog verder worden aangescherpt:
1 januari 2024: Het EPC NR wordt verplicht voor alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen.
1 januari 2025: Grote niet-residentiële gebouweenheden met een bruikbare vloeroppervlakte gelijk aan of groter dan 1.000 m² moeten over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop, een andere vorm van overdracht of verhuur.
1 januari 2026: Het EPC NR is verplicht voor alle grote niet-residentiële gebouweenheden, ongeacht verkoop, een andere vorm van overdracht of verhuur.
1 januari 2028: Alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen (behalve voor gemeenschapsonderwijs en gesubsidieerd onderwijs) moeten minstens een EPC NR label E hebben.
1 januari 2030: Alle grote niet-residentiële eenheden moeten EPC NR label E hebben.
Laat u begeleiden
Bij Denercon kunnen we u begeleiden in elke stap van uw EPC NR:
Vooronderzoek. Om te bepalen welke gebouweenheden in aanmerking komen voor het EPC NR.
Certificatie. Onze energiedeskundigen zijn gekwalificeerd om het EPC NR voor u op te stellen.
Monitoring. We beschikken over permanente meetsystemen die het verbruik (elektrisch, gas, warmte) continu meten en in een overzichtelijk dashboard visualiseren.
Begeleiding. Onze energiedeskundigen bieden ondersteuning op maat om de langetermijndoelstelling van koolstofneutraliteit tegen 2050 te bereiken. Met ons permanent meetsysteem helpen we u ook te voldoen aan de verplichte registratie van uw meterstanden.
Neem vandaag nog contact op met Denercon en zet de eerste stap naar een duurzame, energiezuinige toekomst voor uw niet-residentiële gebouwen.
Schrijf u in voor onze gratis infosessie over het EPC NR
De gratis infosessies zijn afgelopen, maar een individuele sessie kan opnieuw georganiseerd worden op eenvoudige aanvraag via info@denercon.be.
Comments