top of page

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)



Wat betekent dit voor Vlaamse bedrijven?

In 2022 heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet richting een duurzamere toekomst met de inwerkingtreding van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze nieuwe richtlijn ondersteunt de Europese Green Deal en heeft als doel om duurzaamheidsrapportage transparanter en informatiever te maken voor bedrijven en stakeholders. De CSRD streeft ernaar om zowel greenwashing te bestrijden als investeringen te richten op bedrijven die echt duurzaam opereren.


De CSRD streeft naar meer uniforme en transparante rapportage van de impact, risico's en kansen van bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Dit is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun sociale en milieu-impact. Deze nieuwe richtlijn is een uitbreiding van de bestaande Europese Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en is bedoeld om bedrijven aan te moedigen om eerlijke en betrouwbare informatie te verstrekken.


Wie moet rapporteren?

De CSRD is van toepassing op de 50.000 grootste bedrijven in Europa, waaronder beursgenoteerde ondernemingen, bedrijven van openbaar belang en bedrijven die aan twee van de volgende drie criteria voldoen:

  • Meer dan 250 medewerkers

  • Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar

  • Meer dan 20 miljoen euro op de balans

Deze brede scope zorgt ervoor dat voortaan heel wat bedrijven in Europa verplicht dienen te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.


Waarover rapporteren?

Om te voldoen aan de CSRD-verplichtingen heeft Europa ook de nodige richtlijnen uitgewerkt, namelijk de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Het zijn er in totaal twaalf:

  1. ESRS 1 en 2 bevatten algemene richtlijnen voor rapportering over het businessmodel van het bedrijf, de organisatie, en hoe stakeholders betrokken worden bij de strategievorming. Deze standaarden leggen ook het dubbele materialiteitsprincipe uit. Bedrijven moeten hun impact beoordelen vanuit twee perspectieven: de impact op mens en planeet (impactmaterialiteit) en de financiële impact van externe trends zoals klimaatverandering (financiële materialiteit).

  2. ESRS E, S en G zijn thematische normen en leggen de specifieke onderwerpen vast waarover bedrijven moeten rapporteren: vijf milieu-onderwerpen (E of Environment), vier sociale onderwerpen (S of Social) en één onderwerp over bedrijfsvoering (G of Governance).


Wanneer rapporteren?

De rapporteringsverplichting wordt gradueel ingevoerd, al naargelang de scope van het bedrijf:

  • In 2025 moeten beursgenoteerde bedrijven en bedrijven van openbaar belang moeten voor het eerst rapporteren over boekjaar 2024.

  • In 2026 is het de beurt aan andere grote bedrijven om te rapporteren over boekjaar 2025.

  • In 2027 dienen beursgenoteerde kmo's hun eerste rapport te publiceren over boekjaar 2026.

  • In 2029 breidt de CSRD-verplichting ook uit naar niet-EU bedrijven met vestigingen in Europa over boekjaar 2028.


Laat u begeleiden

De Europese CSRD betekent voor heel wat bedrijven in Vlaanderen een nieuwe standaard om te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. Ook de energie- en CO2-besparende maatregelen vallen hieronder. Hierin kan Denercon een cruciale rol vervullen. Benieuwd wat voor u juist kunnen doen? Contacteer ons.

Comments


bottom of page